2017. február 8-án megtartottuk Infranstruktúra nap című rendezvényünket. Az előadásokat a BIM filozófiája köré szerveztük.

Tekintse meg az Infrastruktúra napról készített összefoglaló videót!

Ha lemaradt a rendezvényről, vagy szeretné újra megnézni az előadásokat, akkor ide kattintva kérje el a rögzített felvételeket!

A rendezvény médiapartnere az epiteszforum.hu volt, akik az alább összefoglalót írták:

“BIM – új építészeti filozófia az infrastruktúra fejlesztésben?

Mit takar az angol szavak jelentésén túl a BIM mozaikszó? Miért kap egyre nagyobb hangsúlyt az építési feladatok között? Mi is a BIM tulajdonképpen? Egy új technológia vagy inkább egy újszerű filozófia, ami választ ad korunk infrastruktúra fejlesztési kihívásainak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott választ a Varinex Informatikai Zrt. által szervezett szakmai konferencia.
A folyamatosan fejlődő tömegközlekedés és az egyre jelentősebb gépjármű forgalom minden város hétköznapját alapvetően változtatja meg. A megváltozott igényekhez mindig új nézőpontokra és technikai újításokra van szükség, amelyek végül a megoldás kulcsát jelentik. Az infrastruktúrának szüksége van az új technológiákra, ezért nem véletlen, hogy a BIM, azaz az épületinformációs modellezés (building information management) az építészetben egyre szélesebb körben hódít. A BIM nem is annyira eszköz, mint inkább afféle filozófia. Lényegében egy épület teljes élettartamát kíséri végig a tervezéstől kezdve. Rendszerben kezeli és nagy mértékben elősegíti a szakágak közötti kommunikációt és lehetővé teszi a hatékony együttműködést.

Vizuális élmény és szervezettség – szakmai profizmus újrahangszerelve

A szakmai nap minden előadója arra törekedett, hogy mind elméleti, mind gyakorlati szempontokkal alátámasztva bemutassák azokat az új technológiákat, amelyek a BIM új és komplex szemléletmódját nagymértékben alakítják. A „Skicceljünk 3D-ben” előadás bemutatta, hogy az előkészítés, tervezés szakaszában, milyen módon lehet maximálisan kiaknázni a háromdimenziós modellépítésben rejlő lehetőségeket, amikor az elképzeléseinkből azonnal látványtervet is készíthetünk. A rendelkezésre álló térinformatikai adatok integrálásával a hagyományos vázlatokon túlmutató, már a tervezés kezdeti szakaszában is megalapozott döntéseket hozhatunk. Az Autodesk Infraworks 360 funkcióin keresztül a szakmai és a laikusokból álló célközönség számára is azonnal érthető vizuális élményt nyújthatunk.

Az adatok megfelelő tárolásának fontos témáját az Autodesk VAULT rendszerekről szóló előadás dolgozta fel. Az Autodesk Vault tervadat kezelő rendszer segítségével a tervezés folyamatai könnyen átláthatóvá tehetők. Dokumentumai biztonságos tárolásáról a fejlett jogosultságrendszer, illetve a tervezési mérföldkövek és életciklusok gondoskodnak. Az Outlook, Office és más külső gyártók integrációjának köszönhetően a tervezést kiegészítő fájlformátumok és a levelezés is hosszútávon megőrizhető. A tervadatok külső megosztásáról a Share Point kapcsolat gondoskodik.

A hatékony együttműködést a felhő alapú alkalmazások biztosítják, amelyek segítségével a tervellenőrzés és a részvevők közötti kommunikáció egy egyszerű böngészőn vagy mobilalkalmazáson keresztül is megvalósítható. A beruházási projektek menedzselését az Oracle Primavera termékei támogatják, ugyanis ezek előkészítése, tervezése, megvalósítása és lezárása, a feladatok sokrétűsége és bonyolultsága miatt szükségessé teszi olyan informatikai eszközök használatát, melyek támogatják a projektvezetést, a szerződés menedzsmentet és a kockázatkezelést is. A projektvezetési feladatok között szoros interdependencia van, mert ezek mozgatják a programot annak teljes életciklusa során.

A Varinex Informatikai Zrt. a világ meghatározó térinformatikai és modellezési fejlesztéseit komoly kutatásokkal és többek között gyors prototípus gyártási szolgáltatásukkal segíti elő. Ez a szakmai rendezvény is, a mozivászon méretű kivetítésnek köszönhetően, komoly vizuális élménnyel gazdagította a konferencia hallgatóságát miközben az infrastruktúra fejlesztés modern világába engedett betekintést.”

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com