Az idei Digitális-építőipar Konferencián a VARINEX Zrt. két üzletága is képviseltette magát mind az előadások között, mind pedig a kiállítók között.

Előadásunkban kiemelten a BIM megközelítés és folyamatok építmény, épített környezetünk üzemeltetésre gyakorolt hatásairól, lehetséges előnyeiről esett szó.

Jelen állás szerint a BIM a tervezés-kivitelezés szakaszban elsősorban a projektbiztonságot növeli és igazából az üzemeltetési időszakban térül meg az a befektetés, hogy BIM koncepció szerint történik a tervezés is.

Szintén a VARINEX előadásában kapott kiemelt szerepet a BIM + GIS (térinformatika) kapcsolat illetve a műszaki nyilvántartó rendszerek téradatbázis megközelítéséhez hogyan tud illeszkedni a BIM tervezés során kialakított adatmodell amely a geometria adatok mellett az tulajdonságokat, leíró információkat is tartalmaz és a 3D mellett a 4D idő, 5D költségek, 6D fenntarthatósági számítások és 7D létesítménygazdálkodási, üzemeltetési folyamatok támogatás tekintetében is tartalmaz már adatokat, információkat.

A BIM technológia alapja a térinformatika, amely fogalom most nyerte el valódi jelentését mivel a BIM valójában a „TÉR informatikájáról szól”.

A szakma meghatározó szereplői a kerekasztal beszélgetés során kiemelték, hogy az építőmérnöki ágazatokat kiszolgáló Infrastruktúra BIM hamarabb jelenthet áttörést a hazai piacon mivel itt a mérnöki társadalom részéről nagyobb a nyitottság, illetve a jellemzően állami beruházások miatt is egyfajta elvárás lesz, hiszen ez lehet a versenyképesség alapja.

Bevezetése is hatékonyabb lehet mivel az építőmérnöki vonalas létesítményeket (közmű, út, vasút stb.) tervező cégek jellemzően nagyobbak, ezért a bevezetésük gyorsabb és hatékonyabb lehet, hiszen jobban ki tudják használni a BIM szakágakat átívelő csoportmunka előnyeit.

Cél, hogy a hazai BIM szabvány kialakuljon állami elvárási szinten is megalapozva a meglévő BIM megoldások kapcsán kialakulóban lévő „gyakorlati BIM szabványokra, eljárásokra”.

A konferencia kiemelt témája volt a szakemberképzés (középfokú, felsőfokú oktatás és felnőttképzés szintjén is) hiszen a digitális gazdaságban szükséges

a megfelelő szakmai felkészültség mellett a digitális képességek fejlesztése és az ebből fakadó szemléletváltás is.

Előadásunk összefoglalóját innen tudja letölteni.

Amennyiben Önt is érdekli az Infrastruktúra BIM bevezetése cégénél, keresse szakértő kollégáinkat!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com