CGS Labs 2020 verzió újdonságai – BIM funkciók

A CGS Labs szoftverek 2020-as, Ultimate verziója tartalmazza a BIM funkciókat. Az ehhez kapcsolódó újdonságokat foglaltam össze ebben a cikkben.

CGS Labs BIM adatok kezelési lehetőségei

3D BIM modell készítő: a 3D szilárdtestekhez csatolt Tulajdonság Készletekkel.

Tulajdonságkezelő: Lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy saját Tulajdonság Készletet hozzon létre a megfelelő elnevezésekkel, tulajdonságokkal és attribútum értékekkel.

Tulajdonság Szerkesztő: lehetővé teszi a felhasználóknak a Tulajdonság Készlet szerkesztését egy vagy több kijelölt 3D szilárdtest objektum esetén.

IFC exportálás: az összes vagy a kijelölt 3D szilárdtest objektum exportálása IFC formátumba a hozzá tartozó Tulajdonság Készlettel.

CGS Labs – Civil 3D kezelőfelület: bármely CGS Labs nyomvonalat és hossz-szelvényt átkonvertálhatunk Civil 3D nyomvonallá, illetve hossz-szelvénnyé. (a konvertálás visszafelé is működik) valamint fordítva is működik Kiváló és kényelmes eszköz ”gombnyomásra”.

LandXML Importálás/Exportálás: a felület lehetővé teszi a nyomvonalak importálását és exportálását LandXML formátumban.

CGS Labs: 3D szilárdtest objektum tulajdonságai

BIM funkciók

CGS Labs – Eszközök fül, a BIM funkciókkal

A cikk második felében a Tulajdonság Szűrő és az Ütközésvizsgálat funkciókat mutatom be. Ezen funkciók használatával rendszerezni tudjuk a rajzban használt elemeket és gyors ellenőrzést végezhetünk a szoftveren belül az esetleges ütközések felderítésére.

Tulajdonság Szűrő

A 3D szilárdtest modellek (BIM) anyagnevének a használatával egyszerűen választhatjuk ki, hogy az ide tartozó elemeket kijelöljük, elkülönítsük vagy elrejtsük. A Tulajdonság Szűrő opció segítségével sok elemet tartalmazó modellben is egyszerűen kérdezhetjük le a szükséges 3D szilárdtest objektumokat exportáláshoz vagy szerkesztéshez.

CGS Labs - Property Set Filter
Tulajdonság Készlet Szűrő: Az összes 3D szilárdtest objektum kiválasztása, ami rendelkezik „CURB” (PADKA) definícióval

Ütközésvizsgálat

Az ütközésvizsgálat eszköz használata lehetővé teszi a 3D szilárdtest objektumok ütközéseinek a vizsgálatát. Ezzel időt nyerhetünk, hiszen a vizsgálat a szoftverben elvégezhető, további külső szoftverek használata nélkül.

Ütközésvizsgálat: 3D szilárdtest ütközés észlelése a cső és az utcai lámpa alapozása között

Az előző cikkben a CGS Labs 2020 verziójáról írtam meg az általános tudnivalókat. Amennyiben még nem olvasta azt a cikket, itt teheti meg. Ha szívesen olvasna hasonló témájú cikkeket, nézzen körül a Blogunkon vagy a CGS Labs szakcikkeink között.

Amennyiben szakmai ismereteit bővítené és elsőként szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokról szóló hírekhez vagy cikkekhez, elég egyetlen lépés. Legyen tagja Facebook közösségünknek vagy iratkozzon fel Hírlevelünkre!

Kapcsolattartók:

Antal Iván
CAD rendszermérnök
+36 1 273 3414
+36 20 212 9088
antal@varinex.hu
Sebők Róbert
CAD üzletág igazgató
+36 30 977 1824
robert.sebok@cads.hu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com