Az Autodesk alkalmazásain alapuló BIM rendszert hívhatjuk AutodeskBIM-nek. Az Autodesket 1982-ben alapították, egyik legismertebb alkalmazásuk az AutoCAD. Mára a legszélesebb termékpalettával rendelkező szoftvergyártó. Megoldásaival az “egyszerű” vektoros rajzok készítésétől kezdve, az építészet, az építőmérnöki, a gépészeti területeken át, a film és szórakoztatóiparban is jelen vannak.

Az Autodesk hivatalos honlapja itt található.

Az egyes alkalmazásaik közötti adatcsere natív (például: Autodesk Revit: rvt, AutoCAD Civil 3D -> Autodesk Infraworks: DWG) formában, vagy közbenső adatcsere formátum (például: Autodesk Infraworks -> AutoCAD Civil 3D: fbx) által megoldott.

Az Autodesk, a Private Alliance egyik alapítójaként az IFC elkötelezett támogatója. Az alábbi 2018-as verziójú alkalmazások mindegyike támogatja az IFC alapú adatcserét:

– A360

– Advance Steel

– AutoCAD Architecture

– AutoCAD MEP

– AutoCAD Civil 3D

– BIM 360 Glue

– Fabrication CADmep

– Fabrication ESTmep

– InfraWorks

– Inventor Professional

– Navisworks

– Revit

– Revit LT

– Robot Structural Analysis

Az Autodesk elkötelezte magát az együttműködés felé.

Az Autodesk és az IFC kapcsolatát ez a rövid videó foglalja össze.

Fentiek alapján, az Autodesk alkalmazásai között lehetőség van a natív, IFC, vagy egyéb fájlon alapuló adatcserére. A korábban felsorolt szoftverek képesek IFC-t importálni és exportálni, ezáltal a más szoftvergyártók alkalmazásait használók közötti adatcsere megoldható, ezért számomra érthetetlen, hogy az Autodesk alapú BIM rendszert miért hívják az interneten (is) closed, azaz zárt BIM-nek. Számos internetes oldalon, és élő előadásokon is találkoztam már olyan kijelentéssel, hogy az Autodesk esetében mindenkinek Autodesk alapú szoftvert kell használnia, különben a BIM szemlélet használata nem megoldható, ezzel szemben az OpenBIM (magyarán az IFC) használata esetén minden szakági tervező nyugodtan dolgozhat a megszokott alkalmazásában. Ennek az általános kijelentésnek a második felében van igazság, az első fele viszont teljesen téves.

Az OpenBIMmel kapcsolatos cikkem itt olvasható.

Ha kizárólag az épületeket vizsgáljuk, akkor az Autodesk Revit alkalmazás segítségével az építész, a szerkezettervező és az épületgépész ugyanazzal az alkalmazással dolgozhat. Mivel mindnyájan rvt fájlokat készítenek, az egyes szakági modelleket a tervezők “belinkelhetik” és minden elem adatvesztés nélkül megjeleníthető. A verzionálást az Autodesk Revit megoldja, ezért elegendő csak az adott szakág eredeti rvt fájljára hivatkozni, a változások minden területen megjelennek. Természetesen az IFC alapú adatcsere is támogatott, szükség esetén importálni és exportálni is lehet adatokat.

Tehát saját platformon a legtöbb esetben biztosított a natív, adatvesztés nélküli adatcsere, másik szoftvergyártóval történő adatcsere esetén pedig az IFC technológia használható.

Döntse el mindenki, hogy mennyire nevezhető zártnak a rendszer, ha lehetőség van adatvesztés nélküli és IFC alapú adatcserére is!

Az adattárolás, adatmegosztás, verziókövetés, projekttagok, felhasználói jogosultságok, jóváhagyás, követhetőség, kommunikáció témakörök, a BIM filozófia (véleményem szerint) legfontosabb részei. Miért? Mert az e-mailben, ftp-n keresztül megosztott adatok verziója, felhasználhatósága, aktualitása gyakorlatilag ellenőrizhetetlen. Biztosan mindenki találkozott már olyan szerveren lévő könyvtárstruktúrával, ahol az egyes rajzok elnevezése úgy nézett ki, hogy épületverzió1, épületverzió2, épületvégleges0720, épületvégleges0726, épületvéglegesleadott1, épületvéglegesleadott2, épületvéglegesleadottvégleges és ezt még lehet cifrázni. Ahogy korábban említettem, ezeket a fájlokat a felhasználók e-mailben, ftp szerveren, valamilyen felhőszolgáltatáson keresztül, legrosszabb esetben pendriveon osztják meg egymással. Ez a módszer nem kontrollálható, rengeteg hibalehetőséget rejt magában. Ezeknek a hibalehetőségeknek a kiküszöbölésére az Autodesk lokális adattárolás esetén az Autodesk Vault rendszert, felhőalapú tárolás esetén a BIM360-at ajánlja. Az Autodesk Vault és a BIM360 nem feltétlenül képez két teljesen különálló rendszert.

Autodesk Vault rendszer segítségével az egyes fájlok tárolása és verziókövetése megoldott, ezzel elkerülhetők a régebbi verziók felhasználásából eredő hibák. Különböző felhasználói jogosultságokkal létrehozhatók felhasználói csoportok, így a hozzáférések hatékonyan szabályozhatók. Az Autodesk Vault rendszerbe a saját tervezőalkalmazásokon kívül, például a Microsoft Office alkalmazásokban készített fájlok is ugyanilyen szolgáltatások mellett tárolhatók. Az adatbázis alapú tárolásnak köszönhetően, a feltöltött fájlokban, azok megnyitása nélkül is lehet keresni. Létre lehet hozni előre definiált dokumentumsablonokat, névsablonokat stb. Az egyszerű szerveren tárolt fájloktól eltérően, az Autodesk Vault rendszerben a fájlátnevezés miatt az egyes hivatkozások nem szakadnak meg, ezeket a rendszer automatikusan frissíti.

Az Autodesk Vault rendszer részletes bemutatójával kapcsolatos előadásunkat itt lehet megnézni.

Az Autodesk olyan eszközöket kínál a BIM iránt érdeklődők számára, ahol a saját termékek közötti adatcsere natív, vagy a jelenlegi IFC tudásánál hatékonyabban megoldható (a nyomvonalas létesítményeket az IFC jelenlegi verziója egyáltalán nem támogatja). Szükség esetén természetesen az IFC nyújtotta lehetőségek is kihasználhatók.

A témával kapcsolatos, “Hatékony együttműködés megvalósítása” című előadás rögzített videóját itt lehet megnézni.

Az “Összetett csoportmunka a Revit segítségével” című előadás rögzített videóját itt lehet megnézni.

Szerző:
Kiss Károly

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com